Ugrás a fő tartalomra

Blogger beállítások haladóknak 2. – Bejegyzések, megjegyzések, G+

fogaskerék ikon 2
Az előző bejegyzésben áttekintettük a Beállítások első almenüjét, az Alapot. Most a következő pontról lesz szó, ami a Bejegyzések, megjegyzések és megosztás nevet viseli. Itt, hogy az sejthető, a bejegyzéseket, a megjegyzéseket és a megosztásokat tudjuk kezelni.

Beállítások menü használata: bejegyzések, megjegyzések és megosztás

beállítások, bejegyzések kezelése
Bejegyzések menüpontunkban a bejegyzéseink megjelenítésével kapcsolatos beállításokat kezelhetjük. Egy részükről már szó volt ebben a leírásban, de most megint tekintsük át ezeket: Megjelenített elemek maximális száma, Bejegyzéssablon és a képekhez használt átvilágítódoboz.
Megjelenített elemek maximális száma résznél a főoldalon megjelenített bejegyzések számát maximalizálhatjuk. Két lehetőségünk is van: vagy megadunk egy számot (alapértelmezetten 7), vagy megadunk egy időtartamot. Utóbbinál az adott napnyi bejegyzés látható egyszerre, de maximum 1MB adatot jeleníthet meg egyszerre. Gyorsan pörgő, nagy forgalmú blogok esetében ez jobb megoldás lehet, mert így a látogatóink azonnal megtalálják, hol hagyták abba például előző nap, hiszen csak a főoldalt kell végignézniük.
TIPP: Ha túl sok bejegyzés van egy oldalon, az lassíthatja a betöltést. Ugyanígy a nagyméretű képek vagy videók is. Ilyenkor javallott vagy csökkenteni a megjelenített bejegyzések számát, vagy úgynevezett ugrólinkekkel rövidíteni a bejegyzéseket. (Erről is lásd az előbb linkelt bejegyzést.) Ez főleg a napi megjelenítésnél lehet fontos, hiszen a sok kép gyorsan betelíti a limitet, és előfordulhat, hogy az aznapi események közül pár átcsúszik a következő oldalra.
Bejegyzéssablon pontnál írhatunk egy bejegyzéssablont. Nem kötelező hozzáadni, alapértelmezés szerint nincs. Bővebben lásd itt. Egyszerre csak egyet állíthatunk be, tehát több sablonunk nem lehet, de ezt a sablont bármikor szerkeszthetjük és akár el is távolíthatjuk. Képes fogadni a HTML-kódokat is, így előzetes formázást is adhatunk neki.
TIPP: Ez a mi dolgunkat könnyíti csak meg, a látogatóink semmit nem vesznek belőle észre. Ha nincsenek azonosan felépített bejegyzéseink, nyugodtan hagyhatjuk.
Képek megjelenítése átvilágítódoboz használatával pont alatt nem sok beállítási lehetőségünk van, de a kérdés sem túl bonyolult. Az átvilágítódoboz lehetővé teszi, hogy a bejegyzésekbe beszúrt képeket az olvasók kinagyíthassák maguknak, azaz nem szükséges a kiváló fejléceinket az eredetivel megegyező felbontásban feltüntetni, hanem elég egy kicsinyített kép. Rákattintva megjelenik egy újabb felület, ahol az eredeti méretben látható a képünk, illetve – amennyiben a bejegyzés többet is tartalmaz – a továbbiak. Ezek bélyegképei alul, egy sorban helyezkednek el, de végigkattinthatunk rajtuk. Ez az alapbeállítás, ha nincs szükségünk erre, válasszuk a "Nem"-et.

Megjegyzések résznél a bloghoz írt megjegyzésekkel kapcsolatos fő kérdésekre kell választ adnunk, mint hol jelenjenek meg, kiknek van jogosultsága megjegyzést írni, szükségünk van-e moderálásra, szeretnénk "nem vagyok robot" szűrést, mi legyen a visszamutató linkekkel és írhatunk egy űrlapüzenetet is.
Megjegyzések helye Négy választásunk van, az első és alapértelmezett a Beágyazott nézet. Ez a szokásos, ami a legtöbb blogon szembejön: a bejegyzés alatt láthatóak a megjegyzések, alattuk pedig egy szövegdoboz, ahol beírhatjuk a saját üzenetünket. Ha a Teljes oldal opciót választjuk, ez utóbbi helyett egy linket kapunk. Erre rákattintva egy újabb oldalra irányít a böngésző, ahol egyrészről megint elolvashatjuk a megjegyzéseket, másrészt itt kapjuk meg az űrlapot, amin keresztül mi is hozzászólhatunk. Ehhez hasonló a Felugró ablak megjelenítés: ilyenkor nem új oldalt kapunk, hanem a link egy felugró ablakot jelenít meg. Minkét módszer akkor jó, ha a blog stílusához nem illik a nagy megjegyzés-űrlap, és nem tudjuk tisztességgel személyre szabni (tényleg bonyolult, sok kódot igényel). A látogatóknak így van lehetősége hozzászólni, de az oldal dizájnja sem törik meg. Ha nem szeretnénk semmiféle hozzászólási lehetőséget, le is tilthatjuk az Elrejtés opcióra kattintva. Ezzel a régebbi megjegyzések nem vesznek el, ha később egy másik megjelenítési módot választunk, újra előjönnek.
TIPP: Ha nem tudunk mit kezdeni a trollokkal, a megjegyzések elrejtése jó ideiglenes megoldást jelenthet addig, amíg töröljük a moderálandó hozzászólásokat a Megjegyzések menüben. Utána érdemes megfontolni, hogy más beállításokkal engedjük csak a látogatóinkat megjegyzést írni.
Kik írhatnak megjegyzéseket? szintén négy lehetőséget kínál. Az első szerint bárki - ilyenkor lehetőség van névtelen hozzászólásra is, de megadhatunk saját választott nevet is. Az következő opció szigorúbb, e szerint csak OpenID-val rendelkező felhasználó, azaz különféle, OpenID-azonosítást használó rendszerek regisztrált felhasználója. Mivel a Google is ilyet használ, lényegében minden Google-felhasználónak engedünk hozzászólási lehetőséget (így más Blogger használóknak is), de más szolgáltatások (pl. WordPress, LiveJournal stb.) felhasználói is be tudnak lépni a saját nevükkel. Ennél szigorúbba harmadik lehetőség, ahol csak a Google felhasználóit engedjük megjegyzést írni. Az utolsó pontnál pedig csak a blog tagjai (olvasói, szerzői) tudnak hozzászólni.
TIPP: Ha bárki írhat megjegyzést, mindig kapcsoljunk be némi spam-védelmet (lásd később)! Sok fejfájástól kíméljük meg magunkat.
TIPP: Ha korlátozni szeretnénk a hozzászólási lehetőségeket, vagy csak Google-felhasználókat engedjünk (a forgalom nagyja valószínűleg más Blogger blogoktól jön), esetleg privát blogok esetében csak a blog tagjai tudjanak hozzászólni.
Megjegyzésmoderálás egy újabb lépcső a megjegyzések szűrése tekintetében. Ha nagyon sok spam vagy egyéb kéretlen üzenettel kell megbirkóznunk, beállíthatjuk, hogy szeretnénk-e moderálni az üzeneteket, vagy kihagyjuk ezt a lépést. Ez a Soha opció. Ha biztosra akarunk menni, kérjük, hogy Mindig moderáljon a rendszer. Ilyenkor a hozzászólásokat előbb veritifikálnunk kell, és csak utána jelennek meg. Ehhez beállíthatunk egy email címet, ahol a Blogger értesíthet az újabb hozzászólásokról. A harmadik opciónál nem minden kerül moderálásra, csak egy megadott időtartam után (pl. 14 nap).
TIPP: Sok megjegyzés esetén használjuk inkább az utólagos moderálást, vagyis gyakran ellenőrizzük a Megjegyzések menüt, és a nem megfelelő megjegyzéseket távolítsuk el.
Szóellenőrzés megjelenítése, más néven captcha renszer a gépek ellen nyújt védelmet. Ha nem ellenőrzött felhasználó ír megjegyzést, akkor a megjegyzés közzététele előtt egy "Nem vagyok robot" dobozt ki kell pipálnia. Egyes speciális esetekben ennél több is lehet az ellenőrzés, például képfelismerés vagy szóellenőrzés. A lényege, hogy embereknek megoldható feladat, de komoly kihívás a programok számára. Ha nem kérjük, állítsuk "Nem"-re.
TIPP: ha bárki hozzászólhat a bejegyzéseinkhez, javallott "Igen"-re állítani.
Visszamutató linkek megjelenítése szintén elég egyszerű kérdés: ha kell, "Megjelenítés", ellenkező esetben "Elrejtés". Utóbbi esetben sem törlődnek, ha megint megjelenítjük őket, újból látszódni fognak. A kérdés inkább az, mik azok a visszamutató linkek? Ezek olyan linkek, amiket nem mi írtunk, hanem mások tették közzé a saját oldalaikon. A blog népszerűsítése miatt fontos, a Google keresések során például előkelőbb helyet érhetünk el, ha sok visszamutató link mutat a bejegyzéseinkre. Reklámozással, átlinkeléssel és főleg érdekes bejegyzések írásával növelhető a számuk, igazán a SEO (keresőoptimalizálás) témakörében lényegesek.
TIPP: Ha szeretnénk vele dicsekedni (mert mondjuk sok visszamutató linkünk van), mindenképpen jelenítsük meg őket.
Megjegyzésűrlap-üzenet az a rövid szöveg, ami a megjegyzések szövegdoboza alatt/fölött megjelenik. Segíti az egyszeri olvasót, tehát itt érdemes felhívni a figyelmét pl. a moderálásra, ha mindenki írhat megjegyzést, vagy ha speciális kérésről van szó.
TIPP: Például ha a blog nem fogad megjegyzésben rendeléseket, csak emailben, jó ötlet itt elhelyezni egy linket, ami a rendelés menetét leíró lapra mutat. Ugyanazok a HTML-kódok használhatóak itt is, mint a megjegyzésekben, vagyis a linkek (a), a félkövér (b vagy strong), illetve a dőlt (i vagy em).

A következő két almenühöz szükségünk van egy Google+ felhasználóra. Enélkül a következő kép fogad minket:
Ha a blogunk nincs összekötve egy G+-felhasználóval sem
Amennyiben sikeresen egy G+-felhasználóhóz rendeljük az Átváltás itt link segítségével (ez lehet bármely blogszerző G+ felhasználója!), megnyílnak ezek a menüpontok.

Google+-megjegyzések almenü mindössze egy beállítási lehetőséget tartalmaz.
Google+-megjegyzések használata ebben a blogban pontban beállíthatjuk, hogy ne a szokásos Blogger-megjegyzési űrlap jelenjen meg, hanem lehetőségünk legyen G+-megjegyzéseket is hozzáadni a bloghoz. Ezeket az üzeneteket, kicsit a Facebookhoz hasonlóan, a felhasználók a saját Google+ oldalukon is közzétehetik.
TIPP: Ha ezt "Igen"-re állítjuk, elveszítjük az eddigi megjegyzésekkel kapcsolatos beállításainkat. A G+-megjegyzések teljesen más stílusúsak és más szövegdobozzal jönnek. A megjegyzések helye marad meg egyedül.
TIPP: A Google+-megjegyzéseket csak nyilvános blog esetében használhatjuk.

Megosztás a Google+ szolgáltatásban a reklámozáshoz hasznos funkció. Segíti a Google+-on történő megosztást. Előtte tájékoztat, hogy összekapcsoltuk-e a blogot egy G+-felhasználóval, és ez melyik felhasználót jelenti. Fontos kérdés, hiszen az ő oldalán fognak megjelenni a megosztott bejegyzések.
Az újonnan közzétett bejegyzések automatikus megosztása a Google+-profilodon egyszerű kérdés, pont az, amit a neve is mond. Szeretnénk, hogy automatikusan megjelenjenek? Ehhez ennek a felhasználónak kell közzétennie a posztot. Ha más írta, még mindig van egy lehetőségünk a megosztásra, éspedig a következő pont:
Felkérés megosztásra közzététel után, amennyiben más írta a bejegyzést. Megjelenik egy "Megosztás" link a bejegyzések alatt, ezek segítségével megoszthatóvá válnak. A Blogger még jelzi is, hányan osztották meg az adott bejegyzést.
megosztás a bejegyzések menüben
A bejegyzések egyenkénti megosztása és a megosztások száma

Megjegyzések

Megjegyzés küldése